Вівторок, 23.04.2024, 16:59
Вітаю Вас Гость | RSS

Бібліотека-філія №4
Чернігівська міська ЦБС

Меню
Форма входу
Календар
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Головна » 2021 » Лютий » 12 » #онлайн_дос'є #валентинки
15:56
#онлайн_дос'є #валентинки

Чому на День закоханих дарують валентинки?

В пам’ять про листа, написаного Валентином для своєї коханої, 14 лютого закохані дарують одне одному невеликі листівки з зізнанням у коханні — валентинки.

Традиційно, їх не підписують, а почерк намагаються змінити: вважається, що людина має самостійно здогадатися, хто надіслав їй валентинку.

Однак довгий час після смерті Валентина маленькі записки-валентинки були лише дружніми посланнями. У палкі зізнання вони перетворилися лише в часи Середньовіччя.

Згадки про це були виявлені істориками в Англії в XIV столітті. Про це розповідали поети Джон Гауер та Жоффр Шосе.

Автором першої валентинки, що дійшла до наших днів, був французький герцог Карл Орлеанський, який в 1415 році сидів у в’язниці, в одиночній камері. Перебуваючи в англійському полоні після битви під Азенкуром, він надсилав із лондонської в’язниці віршовані любовні послання своїй дружині.

І до цього дня всі охочі можуть в цьому переконатися — записка зберігається в Британському музеї.

А в XVIII столітті валентинки, прикрашені серцями, поширилися по всій Європі.

Спочатку листівки створювали власноруч, згодом в Британії почали друкувати збірники віршів — закохані вибирали найкращі і переписували їх у валентинки.

А справжніми витворами мистецтва були валентинки вікторіанської епохи (2 пол. ХІХ століття). Намальовані пером, прикрашені мереживом, шовком, атласом, квітами і навіть ароматизовані.

Лише в кінці XIX століття валентинки почали виготовляти на заводських верстатах, а в Англії, Німеччині та США розвинулася справжня індустрія валентинок.

Цікаво, що найдорожча валентинка була зроблена з чистого золота, смарагдів і діамантів. Її створили на замовлення грецького мільярдера Аристотеля Онассіса. Упаковка подарунка була не менш розкішною — Онассіс велів загорнути валентинку в норкову шубу. Так грецький мільярдер висловив свої почуття до коханої — оперної співачки Марії Каллас.

Вартість валентинки становила приблизно $300 000 за цінами 60-х років.

А от найбільш всеохопна валентинка була створена на пішохідному переході в місті Ченду в Китаї. Це зізнання у коханні було адресовано всім жителям міста, а їх нараховувалося 14 мільйонів, не рахуючи туристів.

На початку XXI століття з появою нових засобів зв’язку не менш барвисті, ніж раніше, валентинки почали відправляти по факсу, через відеоповідомлення, по e-mail.

Однак традиційні друковані валентинки залишаються досі популярними. Так, щороку в світі виробляється і продається понад мільярд тематичних листівок до Дня закоханих. Тож за кількістю продажів валентинки поступаються місцем лише різдвяним листівкам і залишаються головним засобом вираження палких почуттів!

Як правило, їх роблять у формі серця і прикрашають трояндами, ангелами, голубками, лебедями або кошенятами.(з мережі інтернета)

Переглядів: 209 | Додав: Библиотекарь | Рейтинг: 0.0/0
Архів записів
Наше опитування
Чи потрібні бібліотеки ?
Всього відповідей: 51
Статистика